Çay demlemek, birçok kişi için çok pratik ve dikkat edilmesi gereken herhangi bir ayrıntısı bulunmayan bir iş gibi görülebilir. Fakat çayı içen ve özellikle çayı seven bir kişi bu konuda farkları net bir şekilde hissedebilir. Çünkü çayın nasıl demlendiğinden nasıl bir demlikte demlendiğine kadar her ayrıntı çayın tadını değiştirir. Örneğin bakır çaydanlık çayın daha özel ve lezzetli olması için çok büyük bir farklılık sağlar.

Bakır madeni, insanların çok eski çağlardan bu yana kullandığı en değerli dünya zenginlikleri arasında yer alır. Çünkü yumuşak bir maden olarak kolaylıkla işlenmiş ve çağlar boyunca mutfak eşyalarında kullanılmıştır. Topraklarımızda da çayın bir kültür oluşturmaya başlaması döneminden itibaren bakır çaydanlık çok sık tercih edilen bir mutfak eşyası olmuştur. Akıp giden zaman içinde emaye, çelik, alüminyum veya porselen gibi birçok çaydanlık modeli ile de kullanımı azalmıştır.

Bakır Çaydanlık Modelleri

Günümüzde birçok insan eski zamanın popülerliğine geri dönmeyi ve yine hem sağlıklı hem de kaliteli olanı kullanmayı istemektedir. Bu nedenle son yıllarda bakır çaydanlık modelleri yine popüler bir şekilde aranan ürünler arasına girmeye başlamıştır. Gereken özeni göstererek iyi bir bakım ve temizlik yapıldığında her gün çayı en sağlıklı ve özel şekilde demlemek için bu çaydanlıklar kullanılabilir. 

Eski zamanlardan bu yana çay demlemek için kullanılan bakır demlikler, çayın aromatik yapısını suya daha iyi yansıtması için önemli bir avantaj sağlar. Aslında çay demleme işleminde genellikle metal demlik kullanımından ziyade cam ve porselen demlikler tercih edilse de bakır tamamen doğal bir yapıya sahip olduğu için farklılık oluşturur. Kalayı bozulmamış ve oksitlenme problemi olmayan bir bakır demlik içerisinde çay ve bitki çayları yapıldığında, hiçbir harici koku ya da tat olmadan saf bir çay içilebilir.

Bakır çaydanlık modelleri içerisinde temel olarak iki farklı ürün çeşidinden bahsetmek mümkündür. Çünkü bugün bakırın kullanılması ile çaydanlık üretimi gerçekleştirilirken alternatif olarak eskitilmiş bakır veya gümüş renk parlak bakır gibi çeşitler sunulmaktadır. Aslında bu çaydanlık çeşitlerinin her biri temel olarak saf bakır madeni kullanılarak üretilir. İç kısmında kalaylama işlemi yapılmış olması ile birlikte her çeşitte aynı temiz ve güvenilir kullanım imkânı elde edilir. Farklılık ürünlerin dış kısımlarında gerçekleştirilen işlemeler, kalay uygulaması ya da parlatma uygulamasıdır.

Bakır Çaydanlık Nasıl Temizlenir?

Sağlıklı ve uzun ömürlü bir yapısı olsa da bakır diğer metallere göre daha çabuk aşınabilir ve bu nedenle sık sık temizleme uygulanmalıdır. Günlük kullanımda uygun bir şekilde tercih ettiğiniz bakır çaydanlık ürünlerinde de kararma ile karşılaştığınız durumlarda limon ile ovmanız kolaylıkla rengini tekrar açmanızı sağlar. El emeği olarak nitelikli bir üretim yapısına sahip olan bu çaydanlıklarda temizlik işlemlerinde limon yerine sirke ve tuz kullanımı da gerçekleştirilebilir. 

Limon ve tuzun karışımı sayesinde yumuşakça çaydanlığın ovulması temiz bir görüntüyü kolaylıkla ortaya çıkarırken, oksitlenmeyi engeller. Çaydanlık içerisinde sirke ve tuz karışımının hafif kaynatılması sayesinde de iç bölümünde rahatlıkla temizlik yapılabilir. Bazı temizlik yöntemlerinde ise tuz, sirke ve un malzemeleri birbirine karıştırılarak bir macun elde edilir. Sonrasında bu macun ile ovalama yapıldığında bakır çaydanlık üzerindeki tüm kararma ortadan kalkar. 

Günümüzde bazı kullanıcılar bakır çaydanlık ürünlerinde temizleme gerçekleştirirken ketçap veya salça gibi asidik malzemeleri de birer macun olarak kullanmaktadır. Çaydanlık üzerinde ovma yaparak bu malzemeler ile uygulama yapıldıktan sonra yaklaşık birkaç dakika beklenmesi ve ardından sabunlu su ile yıkama yapılması yeterlidir. Ayrıca bugün piyasada kolaylıkla birçok noktada bulunabilecek bakır cilaları sayesinde çaydanlık kolaylıkla cilalanarak dış görüntüsünün bozulması da engellenebilir.

Bakır Çaydanlık Seti İyi Bir Hediyelik Olabilir

Bakır her zaman bir ev için en şık ve en sağlıklı mutfak eşyaları arasında yer alır. Bilindiği üzere Anadolu'da evlerimizde her zaman bakır sahanlar, cezveler, kazanlar ve bakır güğümler gibi eşyalar önemli bir yere sahip olmuştur. Belirli dönemlerde kalaylama işleminin yenilenmesi ile sağlıklı ve keyifli bir şekilde kullanılabilecek bu ev eşyaları aynı zamanda da günümüzde çok kıymetli bir yere sahiptir. Kırılma, parçalanma ve kullanılmaz hale gelme ihtimali çok düşük olan bakır çaydanlık gibi bir ürün de her zaman evlerde yer almayı hak edecektir.

Eviniz için bakır ürünler temin ettiğiniz gibi sevdiklerinize sunacağınız hediyelikler açısından da bakır çaydanlık seti gibi ürünleri her zaman göz önünde bulundurabilirsiniz. Alt ve üst iki farklı parça ile hem demlik hem çaydanlık kapağı eklentisi sayesinde temin edeceğiniz bir bakır çaydanlık takımı tüm sevdiklerinize ve aile üyelerinize keyifli bir hediye olarak sunulabilir. Sadece vitrinde dekoratif olması amacıyla dahi bu çaydanlıklar evlerde her zaman özel bir yere sahiptir.

Bakır Çaydanlık Fiyatları

Bakır Türkiye'de madencilik faaliyetleriyle elde edilen ve kolaylıkla işlenerek birçok alanda kullanılan bir metaldir. Ülkemizde özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Trabzon gibi Karadeniz kesimlerinde bakır işçiliği ve el emeği üretim çok yoğun görülür. Örneğin, nitelikli ve sağlıklı bir bakır çaydanlık kullanmak istiyorsanız Şanlıurfa, Gaziantep, Diyarbakır, Adıyaman, Mardin ve Trabzon gibi birçok kentte bu noktada geleneksel üretimler yapılmaktadır.

El emeği ile uzun bir işleyiş sayesinde ortaya çıkan bakır işlemeli çaydanlık ürünleri kaliteli bir yapıyı doğallığı ile ortaya koymaktadır. Bu sayede çay demleme sırasında ısıyı en iyi şekilde alarak çayın lezzetli bir şekilde demlenmesine yardımcı olur. Üstelik ömürlük bir şekilde kullanılabilecek bu ürünlerde bakır çaydanlık fiyatları açısından da çok büyük avantajlar yer almaktadır.

Özellikle Söyle Yerinden avantajları ile birlikte bakır çaydanlık alışverişleri ayrı bir alt kategoride kolaylıkla yapılabilir. Alışverişlerinizde her zaman en uygun rakamlar ile birlikte tüm kargo ve ödeme fırsatlarından da yararlanabilirsiniz.