Türk mutfağında çorbalar çok önemli yemek bölümlerinden birini oluşturur. Sebzeler, bakliyatlar, et ürünleri ve hububat karışımı ile hazırlanabilecek çorbalarda acıdan ekşiye ve tuzludan baharatlı tatlara kadar birçok farklı tadı bulmak mümkündür. Çünkü ülkemizin her köşesinde ekşili köfte çorbası gibi birçok farklı çorba tarifi damaklara yerleşmiştir.

Ekşili çorbalar genellikle et ve sebze karışımları ile hazırlanan ve ekşilik elde edilmesi için değişen malzemeler kullanılan çorbalardır. Örneğin, bazı çorbalarda sumak ekşisinden bazı çorbalarda mevsimine göre limon ya da limon tuzu gibi malzemelerden yararlanılarak ekşi tat elde edilir. Bazı çorba tariflerinde de ekşilik elde edilmesi için yoğurdun pişirilmesi gibi yöntemlerden yararlanılır. Mutfağımızın en lezzetli çorbalarından biri olan ekşili köfte çorbası için de birçok tarifte limon suyundan yararlanılır.

Ekşili Köfte Çorbası Hangi Yörenin?

Türkiye'de çorbalarda ekşi malzemenin kullanılması tek bir yöreye has olmamak ile birlikte neredeyse her yörede çorbalarda benzer bir lezzet aranır. Bu nedenle ekşili köfte çorbası için de Türkiye'de öncelikle Sivas yöresinden bahsedilir. Ancak benzer bir isme ve benzer bir yapış yöntemine sahip olan ekşili çorba Trakya yöresinde de yer almaktadır.

Genellikle farklı bölgelerde ekşili köfte çorbası veya ekşili çorba olarak hazırlanan yemekler içlerinde bulunan malzemeler sayesinde de birbirine önemli derecede benzemektedir. Çünkü bu çorbanın üretilmesi için kullanılan en önemli malzeme elbette ki küçük küçük ve pirinç katkılı şekilde çorba içerisinde kullanılacak et köfteleri olmaktadır. Yine benzer bir şekilde çorbanın ekşi lezzetini elde etmek için ihtiyaç duyulan limon suyu malzemesi olarak görülmektedir.

Ekşili Köfte Çorbası Nasıl Yapılır?

Doyurucu bir yapıya sahip olduğu için ekşili köfte çorbası genellikle Ramazan ayında iftar sofralarını renklendiren keyifli ve özel yemekler arasında yer alır. Daha önce bahsettiğimiz gibi farklı yörelerde aynı isme sahip çorba çeşitleri yer alırken, örneğin Trakya mutfağında ekşili köfte çorbası olarak bilinen özel bir yemek de yer almaktadır. Trakya bölgesinde bu yemeğin yapılışı üzerinde durulması gerekirse, öncelikle hangi malzemelerin kullandığına bakabiliriz.

Trakya yöresine ait ekşili köfte çorbası yemeğini yapabilmek için 100 gram dana ve 100 gram kuzu kıyma kullanılır. Sonrasında kıyma 2 çorba kaşığı pirinç, bir miktar tuz ve karabiber ile yoğrularak köfte karışımı elde edilir. Köfte karışımı öncelikle misket büyüklüğünde köfteler şeklinde yuvarlanır. Daha sonrasında köfteler una bulunarak, tencerede kaynatılmış az miktarda su içerisinde pirinçler şişene kadar pişirilir. Sonraki adımda çorbanın terbiyesinin yapılması için ise farklı malzemeler kullanılır.

  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • Yarım limonun suyu
  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • İstediğiniz kadar kuru nane

Terbiye için sayılan malzemelerin birbirine karıştırılarak iyice çırpılması sonrasında öncelikle köftenin sıcak suyundan bir miktar alınır ve karışıma katıldıktan sonra karışım yavaş yavaş tencereye eklenir. Bir miktar kaynatma işlemi yapıldıktan sonra istenilen miktarda tuz eklenerek yemeğin pişirilmesi tamamlanır.

Ekşili Köfte Çorbası Alternatifi

Türkiye'de ekşili köfte çorbası tarifleri için bahsettiğimiz şekilde birçok farklı yörenin kendine has tarifleri bulunmaktadır. Örneğin, Sivas yöresinde yapılan ekşili köfte çorbası farklı bir tarif ile uygulanır. Bu tarifte malzeme olarak aşağıdakiler kullanılır.

  • 250 gr orta yağlı kıyma
  • Yarım kahve fincanı pirinç
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet büyük boy soğan
  • Yarım adet limonun suyu
  • Yarım su bardağı un
  • 1,5 su bardağı su
  • Tuz ve karabiber

Sivas yöresi ekşili köfte çorbası hazırlanırken öncelikle malzemeler içerisinde pirinç ayıklanıp yıkandıktan sonra biraz haşlanır ve yumuşatılır. Yumuşayan pirinç kıyma, tuz karabiber, ince kıyılmış maydanozun bir kısmı ile karıştırılarak iyice yoğurulur. Avuç içerisinde fındık büyüklüğünde yuvarlanan köfteler elde edildikten sonra köfteler una bulanır. Sonrasında bir tencere içerisinde çorba için gereken su kaynatılarak su içerisine tereyağı, halka doğranmış soğanlar ve doğranmış maydanozun kalan kısmı karıştırılır. 

Elde edilen çorba karışımın içerisine daha önce una bulanmış olan köfteler atıldıktan sonra kısık ateşte pirinçler büyüyene kadar pişirme işlemi yapılır. Sonrasında ise limon suyunun ilave edilmesi ile ekşili köfte çorbası elde edilir. Bu çorba Sivas yöresinde lezzetli ve doyurucu yapısı ile akşam yemeği yerine servis edilir.

Ekşili Köfte Çorbası Ne Zaman Tüketilir?

Ülkemizde çorbalar için genellikle bakliyatlardan ve hububatlardan yararlanılarak, bereketli ve kolaylıkla hazırlanan yemekler elde edilir. Çorba çeşitleri içerisinde de en çok bilinen örneklerden birisi elbette mercimek çorbası olarak akıllara kazınmıştır. Hatta kırmızı mercimeğin kullanılması ile birlikte alternatif olarak ezogelin çorbası gibi lezzetler de elde edilir.

Mutfaklarımızın bilinen en önemli çorba çeşitleri olarak tavuk suyuna şehriye çorbası ve yayla çorbası da beğenilmektedir. Bu çorba çeşitleri ile birlikte ekşili köfte çorbası gibi tariflerde özellikle et kullanılması ve yapımının bazı yörelerde diğer çorbalarına göre biraz daha zahmetli olması tüketim kültürünü de değiştirmektedir. Hatta bu tip çorbaların hazırlanmasında diğer çorbalara göre biraz daha fazla vakit gerekirken, pişirme işlemi dahi daha özenli yapılmalıdır.

Ekşili köfte çorbası genellikle etli yemekler sınıfında yer aldığı için belirli günlerde hazırlanan ve ikram edilen yemekler arasında bulunur. Örnek olarak Sivas, Gaziantep ve Trakya bölgelerinde bu yemek bilhassa bayramlarda, davetlerde ve düğün yemeklerinde hazırlanarak misafirlere ikram edilir. Çünkü gündelik olarak evde yapılması yerine kalabalık sofralar için büyük miktarlarda yapılarak sunumu gerçekleştirilir.

Birçok benzer tarifte ekşili köfte çorbası pirinçli et köftesi, baharatlar, et suyu ve isteğe bağlı sebzeler ile hazırlanır. Bu lezzetli tarif için de mutfağınızda özellikle geleneksel bir şekilde yetiştirilmiş lezzetli ve sağlıklı malzemelerin her zaman bulunması gerekir. İşte bu noktada ihtiyaç duyduğunuz tüm doğal, organik ve lezzetli malzemeleri tüketiciden direkt olarak sofranıza ulaştırmak için Söyle Yerinden kategorilerinde keyifli alışverişler yapabilirsiniz.