Sirke, salataların ve turşuların ana malzemelerinden biri olarak kullanılırken sadece bir gıda kaynağı olarak görülmemelidir. Çünkü elma sirkesi gibi ürünler lezzetli birer gıda olmaları yanında aynı zamanda da tam bir şifa deposudur. Hatta elma sirkesi dünyanın en çok kullanılan ürünlerinden biri olan üzüm sirkesinden çok daha faydalı ve özel bir yapıya sahiptir.

Elma Sirkesi Yapımı

Sirke üretiminde en önemli noktalardan birisi içerisinde yüksek şeker oranı bulunduran meyvelerin kullanılmasıdır. Çünkü meyve içerisindeki şeker fermantasyon işleminden geçtikten sonra ekşilik kazanan ve içerisinde antioksidan barındıran sirkeyi ortaya çıkarır. Bu açıdan elma sirkesi yapımı için de kullanılması gereken elmaların her zaman yüksek şeker oranına sahip olması gerekir. Üstelik tek bir elma çeşidi seçilebileceği gibi yüksek şeker oranlı farklı renk ve tattaki elmalar birleştirilerek daha lezzetli bir sirke yapılabilir.

Sirke yapımı için her zaman ham meyvelerden ve ekşi meyvelerden kaçınmak gerekir. Ayrıca sirke üretiminde hijyene dikkat etmek çok önemli bir noktadır. İçerisinde fermantasyonu sağlayacak doğal bakteriler dışında hiçbir yabancı mikroorganizmanın veya kirlilik etmeninin bulunmaması sirke yapımında sağlıklı ve lezzetli bir sonucunun elde edilmesini sağlar. Bu anlamda lezzetli ve tatlı elmalar ile ev ortamında lezzetli bir elma sirkesi yapımı incelenebilir.

Elma Sirkesi Tarifi

Organik ve tamamen el yapımı yani sağlıklı bir şekilde elma sirkesi elde etmek istiyorsanız, çok pratik ve gerçekten geleneksel bir tarif uygulayabilirsiniz. Üstelik bu tarifte ihtiyaç duyacağınız malzemeler arasında sadece aşağıdaki birkaç malzeme bulunacaktır.

  • 20 adet orta boy tatlı elma
  • 4 litre kaynatılarak dinlendirilmiş temiz su
  • 4 yemek kaşığı bal veya 4 yemek kaşığı şeker
  • 2 tatlı kaşığı tuz

Malzemeler hazırlanırken elmaları bahsettiğimiz şekilde kırmızı veya yeşil elmalardan seçebilirsiniz. Özellikle tatlı elmalar olmasına dikkat ederek kullanım sağlayabilirsiniz. Öncelikle elinizde bulunan elmaları küçük küçük doğrayarak ve çürük kısımları ile sap ve çöp kısımlarını alarak, geniş ağızlı cam bir kaba aktarmanız gerekir. Sirke yapımında kullandığımız kap iyi bir sonuç elde etmek için çok önemlidir. Bu anlamda sirkeyi muhafaza etmek için can kavanoz kullanmak gerekecektir. Hatta yapım sırasında karışım gerçekleştirmek ve uygulama için kullanacağınız kaşık da silikon gibi bir malzemeden olmalıdır.

İyice yıkayarak doğradığınız ve kavanoz içerisine eklediğiniz elmaların üzerini geçecek kadar yaklaşık 4 litre suyu ekleyebilirsiniz. Karışıma bal veya kesme şeker ekledikten sonra üzerini bir tülbent ile kapatıp ip ile bağlayabilirsiniz. Sonrasında güneş almayan gölge bir ortamda ve serin bir noktada bekletme işlemi yapılacaktır. Bu bekleme süresince ilk 1 haftalık sürede gün aşırı olacak şekilde karıştırma yapılır. Ardından haftada ortalama 2-3 defa karıştırma yapılarak yaklaşık 20 gün gibi bir bekleme süresi tamamlanır.

Bekleme süresi sonrasında elma sirkesi karışımı içerisinde elmalar artık tamamen dibe çökecektir. Bu noktadan sonra kavanozun ağız kısmında bulunan tülbent sökülerek, kavanoz kapağı çok sıkılmadan kapatılır ve kavanoza hiç karışmadan sirke anası oluşturması beklenir. Sirke anası ilk defa sirke kurmanız sırasında elde edeceğiniz ve sonraki sirke üretimlerinde rahatlıkla kullanabileceğiniz sirke mayasını ifade etmektedir.

Kavanozun üst kısmında sirke anası oluştuktan sonra artık kavanozdaki sirkeyi süzme işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bu noktada sirkenin ne kadar keskin olmasını istiyorsanız, bekletme işlemini de o kadar sürdürebilirsiniz. İstediğiniz keskinliğe ulaşan sirkeyi bir tülbent ile süzerek cam bir şişeye alabilir ve içerisine tuz ekleme vasıtasıyla kullanılabilir sirkeyi hazır hale getirebilirsiniz.

Elma Sirkesi Nerelerde Kullanılır?

Ev ortamında pratik bir şekilde doğal malzemeler ile elde ettiğiniz bu sirkeyi mutfaklarınızda rahatlıkla bir şişe veya kavanoz içerisinde muhafaza edebilirsiniz. Çünkü doğal fermantasyon yöntemi ile oluşan bu sirke çok uzun yıllar boyunca kokusunu, lezzetini ve aromasını kaybetmeden şifalı özellikleri ile kullanılabilir. Üstelik bu yapısı sayesinde de akla gelen birçok noktada lezzetle ve sağlıkla kullanılması tercih edilebilir.

Elma sirkesi ev ortamında elbette öncelikli olarak salatalarda kullanılarak rahatlıkla tüketilebilir. Çorbalar, et yemekleri ve sebze yemeklerinde istediğiniz ekşiliği elde etmek için de bu sirkeden yararlanabilirsiniz. Farklı içeceklerde ekşilik elde edebilmek ve turşuda mayalama gerçekleştirmek için bu doğal sirkeyi kullanarak fermantasyon oluşturabilirsiniz. Mayalama işlemleri ya da salamura işlemleri gerçekleştirirken de kullanacağınız sirke açısından bu doğal elma sirkesi tercih edilebilir.

Elma Sirkesi Nasıl İçilir?

Sirkenin sağlıklı bir yapı ile içilerek tüketilmesi çok eski zamanlardan bu yana bilinen yöntemler arasında yer alır. Çünkü bu gibi gıdalar yüksek asit oranı bulunduran ve mideye zarar verebileceği bilinse de suyla karıştırıldığında faydalı bir etki oluşturan gıdalardır. Midenizi rahatlatmak, antioksidan etkisi ile ateşi düşürmek, kan şekerini dengelemek, kalp sağlığını korumak veya diyetlere destek vermesi açısından elma sirkesi su ile seyreltilerek kullanılabilir. Bu kullanımda sadece 1 bardak ılık su içerisine 2 tatlı kaşığı doğal elma sirkesi ve içmeyi kolaylaştırmak için az miktarda bal katılarak tüketim sağlanabilir.

Elma Sirkesi ile Zayıflamak Mümkün Mü?

Günlük kullanımda metabolizmayı hızlandırma katkısı sağlayarak vücutta pH seviyesini düzenleyen ve sindirim sistemini koruyan elma sirkesi vücutta çok önemli faydalar sağlar. Cilt temizliği için doğal bir şekilde kullanımı da tercih edilen bu sirke aynı zamanda metabolizmaya hız kazandırdığı için zayıflama amacıyla da kullanılmaktadır. Ancak sirke sayesinde bu faydayı elde edebilmeniz açısından mutlak bir şekilde beslenme programınıza ve egzersiz programınıza da dikkat etmeniz gerekecektir.

İyi bir diyet programı ve egzersiz programı ile birlikte günlük düzenli şekilde sirke içerek metabolizmaya hız kazandırabilirsiniz. Daha iyi bir sindirim sistemi sağlayan ve diyetlerde önemli bir destek sağlayan bu gıda düşük kalorisi ile kilo aldırmayacak ve vücutta daha fazla yağ yakılmasına destek olacaktır. Bu önemli katkıyı elde edebilmek için doğal elma sirkesi alışverişlerinizi Söyle Yerinden sayesinde gerçekleştirebilirsiniz. Üreticiden tüketiciye geleneksel ve doğal ürünlerin ulaşımı için aracılık gerçekleştiren sayfamızda, her zaman istediğiniz ürünleri en ideal alışveriş koşulları ile 7/24 temin edebilirsiniz.