Vücudun günlük enerji ihtiyacını karşılaması için yeterli miktarda karbonhidrat, yağ ve protein besin öğelerini alması gerekir. Günlük ihtiyaç duyulacak enerjinin büyük miktarı da özellikle karbonhidratlardan temin edilir. Türk kültüründe de karbonhidratın temel kaynağı elbette ki buğday ve buğday unundan gelmektedir. Bu tüketimde sağlıklı bir tercih gerçekleştirmek açısından da karakılçık unu tüketimini göz önünde bulundurabilirsiniz.

Karakılçık buğdayı üzerinden elde edilen ve dünya genelinde blackbone flour olarak da adlandırılan bu un, 2n = 14 kromozom yapısıyla GDO bulundurmayan bir gıda maddesidir. Yani genel olarak piyasada bildiğiniz buğday unlarının genetiği değiştirilmiş olmak ile birlikte bu buğday atalık tohumdan üretilir ve tamamen doğal bir un elde edilmesi için kullanılır. Bu nedenle çocuklardan yetişkinlere kadar herkes için her zaman daha sağlıklı, daha lezzetli ve güvenilir bir gıda tüketimi oluşturmaktadır.

Karakılçık Unu Nasıl Üretilir?

Türk toprakları binlerce yıldır insanların yerleşik olarak yaşadığı ve tarım yaptığı topraklardır. Bu binlerce yıllık tarih içerisinde yaklaşık 1000 yıldır Türk toplumu bu topraklarda tahıl yetiştirmiş ve un elde etmiştir. Özellikle Anadolu buğdayı lezzeti, besleyiciliği ve sağlıklı olması ile her zaman önemli bir yere sahip olmuştur. Bu eski zamanlardan günümüze ulaşan buğday ise günümüzde halen karakılçık buğdayı olarak adlandırılır.

Karakılçık buğdayı topraklarımızda sağlam bir genetiğe sahip olarak atalık tarım ürünlerinden biri olarak korunmuştur. İşte bu noktada karakılçık unu da karakılçık buğdayının öğütülmesi sayesinde elde edilen; sofralık, yemeklik ve ekmeklik un çeşididir. Bu un yüzyıllardır yapısı değişmemiş olarak sert yapılı siyah tüylü bir buğday tanesinden elde edildiği için karakılçık unu şeklinde adlandırılmıştır. Topraklarımızda insanlar yüzyıllarca bu un sayesinde ekmek ve hamur işleri yaparken günümüzde de GDO'suz buğday unu olarak tercih edilir.

Ülkemizde karakılçık buğday unu yetiştiriciliği için Türkiye'nin birçok farklı bölgesi tercih edilir. Çünkü birçok farklı iklime uygun bir şekilde ülkemizin verimli ovalarında buğday yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Türkiye'de en fazla karakılçık buğdayı yetiştirilen iller arasında ise Hatay, Erzincan, İzmir ve Adana görülmektedir. Bu atalık tohumlar bugün halen tarıma dahil olarak yetiştiriciliği yapılsa da hem yurt dışından gelen hem de Türkiye'de farklı tohumlarla yetiştirilen sağlıksız buğdaylar ile elde edilen unlar da ön plana çıkmaktadır. Bu nedenle karakılçık unu günümüzde daha nadir olarak kullanılır.

Karakılçık Unu Özellikleri Nelerdir?

Karakılçık buğdayının sert ve siyah yapılı tanecikleri sayesinde öğütülmesi ile esmer bir un elde edilir. Standart gündelik tüm ekmek ve hamur işlerinin yapımında kullanılabilecek bu GDO'suz buğday unu en önemli özelliği ile birlikte düşük gluten özelliğine sahiptir. Günümüzde yakın tarihten bu yana tanısı konmuş çölyak gibi birçok rahatsızlıkta gluten büyük bir hassasiyet oluşturmaktadır. Hatta özellikle birçok kişi beslenmesinden gluteni çıkarmayı tercih etmektedir.

Karakılçık unu bir diğer özelliği ile düşük glisemik indeks gösterir. Bu sayede beslenmede özellikle GDO katkılı ve sağlıksız unların ortaya çıkardığı diyabet ve diğer şeker hastalığı türlerinde çok daha faydalı bir beslenme sağlar. Düşük glisemik indeks sayesinde diyet programlarında ekmek ve hamur işleri tüketimi için daha faydalı, sağlıklı ve öncelikli bir tercih oluşturur.

Karakılçık Unu Besin Değerleri

Karakılçık buğdayı üzerinden elde edilen tüm hububat ürünlerinde en yüksek değerler arasında her zaman protein yer alır. Aslında temel olarak buğday günlük insan beslenmesinde karbonhidrat ve protein ihtiyaçlarının karşılanması için en temel gıdalardan birisidir. Fakat günümüzde piyasada sıradan bir şekilde elde edebileceğiniz birçok un ürünü protein değerlerinden uzak, sadece yüksek karbonhidrat ve yüksek glisemik indeks ortaya koyan ürünlerdir.

Karakılçık unu protein oranının yüksekliği ile aynı zamanda çok düşük gluten içeriği sayesinde fayda sağlar. Çünkü bu un çeşidinde %12,3 oranında protein yer alır. Öte yandan 1 kg karakılçık buğday unu içerisinde sadece 18 gr gibi gluten değeri yer alır. 

Her şarta uyum sağlayarak vücutta sindirim sisteminin çok eski zamanlardan genetik yapısıyla tanıdığı bu un, yüksek besin değerinde aynı zamanda birçok farklı bileşen bulundurur. Özellikle Potasyum ve Fosfor açısından çok büyük bir zenginlik oluşturan bu un, aynı zamanda A, E, K ve C vitaminleri deposu olarak tüketilir. Hatta Demir oranının yüksek olması ile birlikte yüksek lifli yapısı sayesinde de mide ve bağırsak sistemine büyük katkı sağlar.

Karakılçık Unu Nasıl Kullanılır?

Kendine has aroması ile genetiği değişmemiş bir yapıya sahip olan ve lezzeti sıradan unlardan çok daha fazla olan bu un, tam kepekli bir yapıdadır. Bu nedenle ekmek gibi unlu mamulleri hazırlanırken pişirme işlemi daha uzun sürer. Fakat sonrasında elde edilen ürün çok daha geç bayatlar. Gluten indeksi çok düşük olduğu için kolaylıkla kabaran bir hamur elde etmek mümkün değildir. Ancak ekmek hafif sert yapısı ile daha sağlıklı, lezzetli ve besleyici bir özelliğe sahip olur.

Karakılçık unu ile ekmek yapmak istiyorsanız, kullanacağınız maya konusunda da karakılçık ekşi mayası üretimi gerçekleştirebilirsiniz. Bilindiği üzere kullanılacak undan elde edilen hamurun belirli bir süre ekşitilmesi ile oluşturulan ekşi maya, çok uzun bir süre her ekmek yapımında tekrar tekrar kullanılabilir. Bu konuda birçok farklı tarife ulaşmanız mümkün olurken, genellikle eşit miktarda un ve suyun cam bir kapta 2 gün kadar bekletilmesi ile ekşi maya elde edilebilir.

Ekmek yapımı için karakılçık unu ile elde ettiğiniz ekşi mayayı kendi hamuru içerisinde kullandığınızda, istediğiniz miktarda un ile sağlıklı ve lezzetli ekmekleri ev ortamında kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Bu sağlıklı ekmeği içerisindeki diyet lifleri ve protein oranının yüksekliği ile diyet programlarında kullanmayı seçebilir ve kahvaltılarda tüketebilirsiniz.

Evinizde kek, makarna, bisküvi veya diğer hamur işlerini üretirken de kullanabileceğiniz bu unu üreticiden tüketiciye Söyle Yerinden üzerinden temin etmeniz her zaman mümkündür. Sayfamızda en uygun alışveriş koşulları ile karakılçık unu atalık tohumlardan elde edilmiş yapısı ile sadece bir tık uzağınızda yer alıyor.