Kış mevsiminde sofraların vazgeçilmez çorbaları için siyez unlu tarhana hem lezzetli hem de sağlıklı oluşu ile her zaman öncelikli bir tercih olabilir. Tencerenin ocakla buluşması anından itibaren evin içine yayılan mis gibi koku sofraya oturana kadar sizi cezbeder. Sofrada ise tarhana, içerisindeki sebzelerin lezzeti ve sıcaklığı ile bir yandan besleyici bir yandan da gayet doyurucu bir öğün sağlar.

Siyez unlu tarhana Anadolu'nun atalık buğday tohumlarından elde edilen siyez buğdayı ile üretilen geleneksel bir tarhana çeşididir. Fabrikasyon olarak bildiğiniz tüm katkı maddeli tarhana çeşitlerine göre çok daha güvenilir bir şekilde tüketilebilir. Lezzeti üretimindeki unun doğallığından, içinde kullanılan sebzelerin gerçekliğinden ve üretimindeki geleneksellikten ileri gelir. Ancak size bu tarhana ile sadece klasik bir çorba değil birçok farklı yemek tarifi hazırlayabileceğinizi de söyleyebiliriz.

Tarhana su ile buluşup kaynatıldığında direkt olarak çorba kıvamını alır ve tüketime hazır gelir. Ancak normal formunda sebze, un, yoğurt ve diğer malzemelerin birleşimi ile bir toz karışımı şeklinde kullanıma sunulur. İşte bu toz karışımını sadece çorba yapmak için değil herhangi bir eti terbiye etmek veya soslamak, bir salata içerisinde lezzetli bir sos oluşturmak veya kahvaltılık bir yiyecek hazırlamak için de kullanabilirsiniz.

Sucuklu Siyez Unlu Tarhana Çorbası

Tarhana çorbası bir klasik olarak tencerede az yağ ile salçanın kavrulması üzerine suda eritilmiş tarhananın eklenmesi ve yeterli miktarda su ile karıştırılması sayesinde hazırlanır. Bazı tüketiciler çorbaya bir miktar nane, kuru biber, farklı baharatlar ve kekik eklemeyi tercih edebilir. Ancak bu klasik tüketim yerine sıklıkla tükettiğiniz tarhana çorbasını daha özel ve lezzetli bir hale getirmek isteyebilirsiniz. Bu nedenle size sunacağımız ilk tarif sucuk katkısı ile hazırlanmış daha farklı bir çorba tarifi olacak.

Siyez unlu tarhana ile hazırlanacak sucuklu çorba için öncelikle aşağıdaki malzemeleri hazırlamamız gerekecek.

  • 6 çorba kaşığı siyez unu ile hazırlanmış ev tarhanası
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 3 diş sarımsak
  • 6 su bardağı su
  • 250 gram kasap sucuğu
  • Tuz ve kuru nane

Çorbamızın hazırlanması için öncelikle büyük boy bir tencere içerisine tereyağını ekleyerek eritmemiz ve sonrasında küçük küçük küp şeklinde doğradığımız sucukları yumuşayıncaya kadar pişirmemiz gerekecek. Sonrasında üzerine ince şekilde doğranmış sarımsaklar eklenerek hafif çevrildikten sonra ayrı bir tencerede tarhanayı hazırlayabiliriz.

Ayrı bir küçük tencere içerisinde tarhanamızı 1 bardak soğuk su içerisinde eritip yavaşça pişirebiliriz. Tarhana biraz yumuşadıktan sonra üzerine kalan sıcak su ilave ederek kıvam almasını beklemeliyiz. Çorbamız ilk kıvamını aldıktan sonra önceden hazırladığımız sucuklu ve sarımsaklı harcı içerisine karıştırabiliriz. Tüm çorba karışımı kıvamını alacak şekilde piştiğinde istediğiniz miktarda tuz ve nane ekleyerek çorbamızı içime hazır hale getirebiliriz.

Tarhana Soslu Kızarmış Tavuk Şnitzel

Tavuk şnitzelin hazırlanması için öncelikle iyice dövülmesi ve yumuşak bir hale getirilerek kızartılacak inceliğe kavuşturulması gerekir. Sonrasında şnitzel pane harcı gibi bir malzemeye bulanarak, yumurta ve galeta unu gibi karışımlar içerisinde çıtır bir sosla kaplanır. Ancak bu soslama sırasında sebzelerden ve baharatlardan gelen bir lezzet ile daha farklı bir sonuç elde etmek istiyorsak, siyez unlu tarhana kullanabiliriz. Tarifimiz öncelikle için aşağıdaki malzemeleri hazırlamamız gerekecek.

  • 6 yemek kaşığı siyez unlu tarhana
  • 3 parça tavukgöğsünden dövülmüş ince şnitzel
  • 3 yemek kaşığı galeta unu
  • 3 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı siyez unu
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz ve karabiber

Şnitzel için öncelikle sosumuzu hazırlamak adına yumurta içerisine bir miktar tuz atılarak bir kasede çırpma yapılmalıdır. Ayrı bir kase içinde galeta unu ve tarhana karıştırılarak hazırlanırken, başka bir kase içerisinde de sade un hazır hale getirilmelidir.

Tavukları soslayacağımız üç ana malzemeyi hazır hale getirdikten sonra tavuk parçalarımızı sırasıyla bu malzemelere bulayacağız. Hazırladığımız şnitzel parçalarını tuz ve karabiber ile iyice ovduktan sonra sırasıyla soslayacağız. Soslama işlemi öncesinde ocakta tava içerisinde zeytinyağının kızdırılması ile tavukları hemen ocağa aktarabiliriz.

Pişirme işlemi öncesinde tavukları öncelikle sade una bulayarak ardından yumurta karışımına bulamamamız gerekir. Sonrasında galeta unlu toz tarhana karışımına batırarak iyice soslamamızın ardından kızgın yağlı tavada arkalı önlü pişirmemiz gerekecek. Tarhana sosuyla kızaran tavuklarda nar gibi bir görüntü ortaya çıkarken, hem çıtırtılı hem de mis kokulu bir tavuk şnitzel elde edeceksiniz.

Siyez Unlu Tarhana ile Pancake

Kültürümüzde sabah kahvaltılarında gözleme, bazlamaç veya börek gibi hamur işleri çok sık tüketilse de bir Amerikan kültürü olarak soframıza girmeyi başarmış pankek gibi bir hamur çeşidi de vardır. Amerikan krepi olarak da adlandırılan bu kahvaltılık, üzerine dökülen bal, farklı soslar veya reçeller ile gerçekten keyifli bir tüketim oluşturmaktadır. Temel malzemesi un, yumurta, tuz ve süt gibi bir karışım olan bu hamur işine farklı bir lezzet açısından tarhana eklemeyi tercih edebiliriz.

Hazırlık için öncelikle aşağıdaki malzemeleri temin etmemiz gerekecek.

  • 2 yemek kaşığı siyez unlu tarhana
  • 5 yemek kaşığı siyez unu
  • 3 adet yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay kaşığı tuz

Karışımı hızlı bir şekilde hazırlamak için öncelikle tarhana ve süt bir kap içerisinde çırpılarak yumuşayan tarhana üzerine yumurtalar kırılabilir. Kısa süreli bir çırpma işlemi ardından un ve tuzun da ilave edilmesiyle harcımız hazır hale gelecektir. Yağ ilavesi yapılmadan ısıtılmış tava içerisine pankek hamuru dökülerek, istenilen boyutlarda arkalı önlü kızarma işlemi sağlanmalıdır. Sonrasında kahvaltılık çeşitleri, bal, pekmez veya reçeller ile lezzetli kahvaltılık pankeklerimiz tüketilebilir.

Siyez Unlu Tarhana ile Kuzulu Enginar Yahni

Yahni sadece Anadolu'da değil dünyanın bütün kültürlerinde özellikle taze hayvan etlerinin tüketilmesi için en fazla tercih edilen yemek tariflerinden birisidir. Genellikle seçili birkaç sebze çeşidi ile etin birleşmesi sayesinde elde edilen bu az sulu yemek etin tadını doyasıya alabilmek ve lezzetinin farkına varmak için besleyici bir çeşit olarak tercih edilir. Bu açıdan siyez unlu tarhana ile kuzulu enginar yahni hem etin hem de tarhana sayesinde farklı sebzelerin lezzetini alma imkânı sağlayacaktır.

Enfes bir kuzu etli yahni hazırlamak için öncelikle aşağıdaki malzemeleri hazırlamamız gerekecek.

  • 2 yemek kaşığı siyez unlu tarhana
  • 600 gr kuzu kuşbaşı et
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 4 adet orta boy yaz domatesi
  • 4 adet enginar
  • 6 adet taze soğan
  • 3-4 dal dereotu
  • 4 su bardağı sıcak su
  • Tuz ve karabiber

Yahni hazırlamak için öncelikle etin pişirilmesi gerekir. Bu nedenle öncelikle düdüklü tencere içerisinde zeytinyağı ısıtılarak kuzu kuşbaşı etler yüksek ısıda kavrulur. Et kavurma işlemi sonrasında yemeklik doğranan soğanlar pembeleşinceye kadar et ile birlikte kavrulmalıdır. Soğanların pembeleşmesi sonrasında da tarhana, rendelenmiş domates ve tuz tencereye ilave edilir.

Malzemeler tencere içerisinde iyice karıştıktan sonra su ilave edilerek karıştırma yapılır ve sonra düdüklünün kapağı kapatılır. Düdüğün çıkmasına kadar pişirme işlemi yapıldıktan sonra kısık ateşte 25 dakika daha pişirme devam ettirilir. Pişirme sonunda buhar tahliyesi gerçekleştiğinde yemek içerisine iri küp şeklinde doğranmış enginarlar ilave edilir. Enginarların yumuşayana kadar pişmesi için kapak açık pişirme işlemine devam edilir.

Yemeğin pişme işlemi tamamlandığında tencerenin ocaktan alınması ile birlikte içerisine taze soğanlar doğranarak ilave edilmelidir. Son noktada bir miktar karabiber ve dereotu eklenerek karıştırma işlemi yapılır ve yemeğin kıvamı elde edildikten sonra servis gerçekleştirilebilir. Bu lezzetli et yemeği yanında özellikle kültürümüzde bir klasik olarak bulgur pilavı, erişte veya pirinç pilavı gibi bir eklenti ile servis edilebilir.

Siyez Unlu Tarhana ile Kraker ve Cips Tarifi

Tarhananın çorba yapılması veya yemeklerde kullanılması bir yana küçük atıştırmalıklar elde edilmesi için de bu geleneksel malzemeden yararlanabiliriz. Bugün sağlıklı atıştırmalıklar elde etmek için birçok kişi tarafından tarhana ile birlikte cips ve krater gibi tarifler hazırlanmaktadır. Özellikle yağ dahi kullanmadan yapılabilen bir cips çok daha lezzetli olabilir.

Tarhana ile cips hazırlamak için tarifimizde gerekecek malzemeler arasında aşağıdaki liste bulunmaktadır.

  • 1 su bardağı siyez unlu tarhana
  • 2 su bardağı siyez unu
  • 1 su bardağı ılık su
  • Pul biber ve kekik

Listedeki tüm malzemeler bir kap içinde ele yapışmayacak şekilde hamur haline gelene kadar yoğrulmalıdır. Sonrasında hamur yağlı kağıt üzerinde dikdörtgen bir şekilde açılarak, bıçakla istenilen şekillerde kesilebilir. Tepsi 180 derece ısıtılmış fırına sürülerek 20 dakika pişirildiğinde, kızaran cipsler fırından alınarak lezzetli bir şekilde tüketilebilir.

Tarhana kullanarak kraker hazırlamak için de yine aşağıdaki malzemeleri kullanacağız.

  • 8 yemek kaşığı siyez unlu tarhana
  • 2 adet yumurta
  • Alabildiği kadar un
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 5 yemek kaşığı tulum peyniri
  • 2 çay kaşığı karbonat

Hamuru hazırlamak için öncelikle tarhanayı su içerisinde ıslatarak 1 saat bekletebilirsiniz. Yoğrulacak kıvama gelen ve yumuşayan tarhanayı hamur yoğurma kabına alarak diğer malzemelerin de eklenmesi ile ele yapışmayacak bir hamur elde edilebilir. Streç film ile kapatılan hamurun buzdolabında yaklaşık 2 saat dinlendirilmesi sonrasında merdane ile kolaylıkla hamurunuzu açabilirsiniz.

Tezgah üzerinde açılan hamur için çubuk krakerden yıldız şekline, yuvarlak şekillerden dikdörtgen küçük şekillere kadar kraker hamurunuzu istediğiniz şekilde hazırlayabilirsiniz. Sonrasında kraker hamurlarımızı yağlı kağıt serili fırın tepsisi içerisinde 180 derecede üstleri kızarana kadar pişirmemiz yeterli olacaktır. Bu sağlıklı atıştırmalığı bayatlamadan uzun bir süre boyunca keyifle tüketebilirsiniz.

Siyez Unlu Tarhana Stoklarınızı Şimdi Kontrol Edebilirsiniz

Tüm bu geleneksel malzemelerle hazırlanmış sağlıklı ve lezzetli tarifler için sadece Anadolu'nun atalık tohumlarından günümüze ulaşmış siyez buğdayı en önemli malzemeyi oluşturur. Çünkü Söyle Yerinden olarak size farklı bir kategoride üreticiden tüketiciye sunduğumuz bu tarhanayı siyez buğdayı sayesinde elde edebilirsiniz. Eğer keyifli bir yahni, atıştırmalık sağlıklı bir bisküvi veya lezzetli bir kış çorbası istiyorsanız siyez unlu tarhana temin etmek için hemen sayfamızın tüm avantajları ile alışveriş yapabilirsiniz.