Çağlar boyunca insan beslenmesinde tahıllar ve buğdaygiller her zaman önemli besinler arasında bulunmuştur. Günümüzde de özellikle buğday bu konuda ön plana çıkarken, buğdaygiller ailesinde yulaf da nişastası bol, taneli ve besleyici bir besin olarak yer almaktadır. Eski dönemlerde yulaf insanlar tarafından çok sık tüketilirken, sonrasında sadece hayvan yemi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Fakat yakın dönemde yeniden yulaf ezmesi vasıtasıyla evlere girmeye başlamış ve bilhassa zengin içeriği ile yeniden beslenme öğeleri arasında yerini almıştır.

Yulaf ezmesi elde edilmesi için yulaf tarladan toplandıktan sonra kepeği ayrılır ve ardından kurutma işleminden geçirilir. Sonrasında bu ara ürün öğütüldükten sonra yulaf ezmesi ortaya çıkar. Bu ezme besleyici ve özel bir yapıya sahiptir. Bu nedenle de genellikle diyet programı içerisinde bulunan kişiler çok sık tüketmeyi tercih eder. Çünkü bu tahıl ürünü kolay tarifler içerisinde kullanılarak, uzun süre tok tutan ve lifli bir beslenme sistemi oluşturmaktadır.

Yulaf Ezmesi Faydaları Nelerdir?

İster sadece sağlıklı beslenmek ister damak tadına uygunluk ister diyet programları için yulaf ezmesi tüketmeyi tercih ettiğinizde, birçok önemli fayda elde edebilirsiniz. Çünkü yulaf lifli yapısı ve içeriğindeki bol karbonhidrat ile protein içeriği sayesinde kas oluşumuna destek verirken, bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlar. Yine yulaf günlük olarak tüketildiğinde vücudun daha iyi bir şekilde enerji elde etmesini ve daha hızlı bir metabolizmaya kavuşmasını sağlar.

Yulaf ezmesi keyifli bir tüketim için meyveler, sebzeler, yoğurt, süt ya da et ile dahi karıştırılabilir. Bu sayede kan şekerini dengelerken, karaciğerin temizlenmesine yardımcı olmakta ve hem kalp hem de beyin sağlığını desteklemektedir. Üstelik sağlıklı bir vücuda ve fit bir yapıya kavuşmak için de vücuda besleyicilik katarken, uzun süre tok kalmanız ile diyet programlarınızı desteklemenizi de sağlar. İşte bu açıdan da ürün birçok farklı yemek ve diyet besin tarifi içerisinde kullanılabilir.

Yulaf Lapası Nasıl Yapılır?

Tıpkı sulu ama besleyici bir pilav gibi hazırlamak için bir porsiyon yulaf lapası hazırlamak açısından 1 çay bardağı süt ya da su ile birlikte 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi kullanabilirsiniz. Tarifi uygulamak için sırası ile

  • Öncelikle süt veya suyu bir tencereye dökerek, içerisine yulaf katıp karıştırabilirsiniz.
  • Ardından bu karışımı lapa haline gelene kadar orta ateşte pişirmeniz gerekecektir.
  • Son noktada lapayı bir kaseye alarak, ister sade isterseniz baharat ya da kuruyemiş ekleyerek tüketebilirsiniz.

İsterseniz bu lapa tarifini özellikle sıcak yaz günlerinde buzdolabında iyice soğuttuktan sonra yoğurt veya salatalık, domates ya da biber gibi sebzeler ekleyerek de tüketebilirsiniz. Hatta aynı soğuk lapayı sonraki günlerde yanmaz bir tavada yağ kullanmadan iyice kızartarak da kızartılmış şekilde tüketebilirsiniz.

Yulaf Ezmesi ile Kurabiye Nasıl Yapılır?

Diyet programlarında ve sağlıklı beslenme programlarında kurabiye gibi hamur işleri yaparken de un yerine yulaf kullanımını tercih edebilirsiniz. Bu tarz keyifli bir tarifi hazırlamak için de malzeme listemiz aşağıdaki gibi olacaktır.

  • 2 su bardağı yulaf ezmesi
  • 2 adet olgun muz
  • 6 adet kuru hurma
  • 2 yumurtanın akı
  • Bir miktar kuru üzüm
  • Bir miktar iç ceviz
  • 2 adet kuru incir
  • 1 paket kabartma tozu

Malzeme listesi hazırladıktan sonra öncelikle derin bir kap içerisinde yumurta akı iyice çırpılır ve yoğunlaştıktan sonra içerisine olgunlaşmış muz eklenir. Muz yumurta akı içerisinde iyice ezildikten sonra kalan bütün malzemeler kaba alınarak karışım iyice birbirine yedirilir. Bu sırada karışım ele yapışan bir kıvam gösteriyorsa, yulaf katkısı arttırılabilir. Ardından yağlı kâğıda serilen karışım, 180 derece fırında 25 dakika pişirildikten sonra keyif ile tüketilebilir.

Yulaf Ezmesi ile Meyveli Yoğurt Tarifi

Diyet programlarında ve özellikle yaz mevsimlerinde soğuk bir kase yoğurt meyve ile tüketildiğinde hem besleyici hem de çok keyifli olur. Ancak bu ürünü daha besleyici ve diyet için uygun bir hale getirmek açısından hatta bir ana öğün haline dönüştürmek için yulaf ezmesi katkısı gerçekleştirilebilir. Bu tarif için öncelikle 1 kase yoğurt, 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi ve istediğiniz birçok farklı mevsim meyvesi kullanılabilir.

Hazırladığınız malzemeler için öncelikle seçtiğiniz mevsim meyvelerini güzelce temizlemeniz ve küçük boyutlarda doğramanız gerekecektir. Genellikle yaz mevsimi için hazırlanan bu tarifte böğürtlen, çilek, üzüm, şeftali ve kayısı gibi meyveler veya kış mevsiminde portakal, elma ve armut gibi malzemeler kullanılabilir. Meyveler hazırlandıktan sonra 1 kase yoğurt içine katılarak, aynı kaseye yulaf eklenir ve iyice karıştırma yapılır. Doğal bir tatlandırıcı açısından bu karışıma isteğe bağlı özellikle kış mevsiminde vücut direncini arttırmak için 1 tatlı kaşığı bal eklenmesi de tercih edilebilir.

Puding Tarzında Elmalı Yulaf Ezmesi Nasıl Yapılır?

Diyet dönemlerinde içinizde doğan tatlı isteğini bastırmak ve tatlı yememek yerine kalorisi düşük doyurucu ve lezzetli farklı tatlılar deneyebilirsiniz. Örneğin, tarzı ve yapılışı tıpkı pudinge benzeyen bir şekilde yulaf ezmesi ve elma kullanılarak yapılan bir tatlı tarifinden bahsedebiliriz. Bu tarif için öncelikle aşağıdaki malzemeleri temin etmeniz gerekecektir.

  • 6 çorba kaşığı yulaf ezmesi
  • 2 tatlı kaşığı kakao
  • 4 su bardağı kadar sıcak su
  • 2 adet orta büyüklükte elma
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • İsteğe bağlı bir miktar badem ceviz ve Hindistan cevizi

Malzemeler hazırlandıktan sonra bir tencere içerisinde yulaf, kakao, tarçın ve su birleştirilerek karıştırma vasıtasıyla kısık ateşte pişirilir. Bir lapa kıvamı elde edildikten sonra rendelenmiş elma püre haline getirilerek lapa ile karıştırılır ve birbirlerine iyice yedirilmesi için karışım blender ile ezilir. Bu sayede karışım bir puding görüntüsü elde ederken, sonrasında fındık, fıstık, badem ve Hindistan cevizi gibi eklentiler ile süslenebilir.

Bu tip yulaf ezmesi içerikli tarifleri lezzetli ve güvenilir bir şekilde hazırlamak için elbette organik ve sağlıklı ürünlere ihtiyacınız olacaktır. Bu nedenle istediğiniz her zaman Söyle Yerinden özel kategorisi içerisinde en güvenilir üreticilerden yulaf temini sağlayabilirsiniz. Üstelik ihtiyacınıza en uygun miktarı seçerek, kargo ve ödeme avantajları ile alışverişlerinizi keyifle yapabilirsiniz.